Löpträna på sommaren

Löpning kan man hålla på med året runt men visst är det lite extra härligt att springa på sommaren när man kan springa i shorts och t-shirt och dessutom kasta sig i närmaste sjö efter träningspasset. Löpning på sommaren är perfekt då man ofta har lite extra tid över och möjlighet att komma i form. Här kommer våra tips om vad som kan vara bra att tänka på när du tränar på sommaren.

 1. Vätska innan, under och efter
  • Oavsett om du springer ett lopp eller bara tränar så är den viktigaste vätskan som du får i dig den du dricker innan ditt pass. Se till att vätska upp ordentligt innan passet så minskar du behovet av att transportera vätska på passet. På sommaren är det dessutom extra viktigt med vätskebalansen eftersom risken för vätskebrist är mer påtaglig när temperaturen stiger. Är det varmt eller distansen lite längre så kan det vara smart att ta med vätska i en flaska/vätskebälte eller en camelback. På sommaren så svettas man naturligt mer och då är det än viktigare att komplettera med salter och näringsämnen.
 2. Solskydd när solen skiner
  • Se till att smörja dig ordentligt eftersom du på väglöping ofta är väldigt exponerad mot solen, ofta under hela löprundan. Bra extrautrustning på sommaren är keps, solglasögon och svettband.
 3. Anpassa  tempot
  • Desto mer temperaturen varierar, desto mer påverkas din prestationsförmåga. Det gäller såväl på vintern som under en varm sommardag. Din prestation och känsla en dag kan skilja sig väldigt mycket mot en annan dag då temperaturen är upp emot 25 grader. Kroppen presterar som bäst i runt 15-18 grader och är du dessutom värmekänslig så kan det fort bli påfrestande. Dessa varma dagar kan det vara bra att lugna ner tempot lite och bara jogga runt.
 4. Träna på morgonen eller kvällen eller i skuggan
  • Vissa älskar att starta eller avsluta dagen med en löprunda under sommaren. Då är det inte bara lugnare för både kropp och själ men dessutom lite svalare vilket passar perfekt om du är känslig för värme. Ett annat tips är att hitta en skuggig runda, lämpligtvis i skogen eller annan skuggig plats.
 5. Pre-cooling påverkar din prestation
  • Är det riktigt varmt ute, över 26 grader så finns ett knep för dig som vill kunna prestera trots värme. Det är ganska enkelt i grunden och bygger på att du kyler ner kroppen innan träning/tävling. Du kan enkelt kyla ner kroppen på olika sätt såsom kalldusch, kylpack eller isbad. Det som visar sig vara mest effektivt är dock är att krossa is till småbitar som du dricker innan träning. Läs mer här

Lycka till med sommarträningen!

Vi ses på Mölndalsloppet. Anmäl dig här!

Registrera dig för att få nyheter från Mölndalsloppet.

Vi spammar inte! Läs vår integritetspolicy för mer info.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.